onpartijdig en onafhankelijk
Graftrommels Op initiatief van de heemkundige kring Rosmeer en de kerkraad Bilzen-Oost werden een aantal beschadigde graftrommels van Grote-Spouwen en Rosmeer binnen gebracht bij de Universiteit Antwerpen. Aan de opleiding Conservatie-Restauratie gebeurde eerst een grondig onderzoek naar de gebruikte materialen, waarna met studenten van professor Patrick Storme gedurende een jaar aan de restauratie werd gewerkt. Haspengouw.TV volgde het project gedurende die periode op.
De familie Corswarem uit Heers is al generaties lang veehouder van het Wit-Blauw ras. Kort na Wereldoorlog II werden veeprijskampen georganiseerd. Eerst lokaal maar al snel ook op provinciaal niveau, toen nog onder auspiciën van het Ministerie van Landbouw. De prijsbeesten kregen gouden, zilveren en bronzen medailles die de overheidspeciaal hiervoor liet slaan. Erfgoed Haspengouw inventariseert de uitgebreide collectie van de familie Corswarem en catalogeert ze op www.erfgoedplus.be Op die manier is de informatie voor iedereen toegankelijk
Obiits... Wie zijn ze? Wat drijft hen? Waar zijn ze te vinden? Geen aanduiding voor één of ander buitenaards wezen maar de Latijnse benaming voor rouwborden. De vzw Vrienden van het Begijnhof ontdekte in haar collectie een rouwbord dat ze niet kon thuis brengen. Heraldisch onderzoek wees uit dat het geschilderd werd naar aanleiding van het overlijden van Malvina Roelants du Vivier, voormalige eigenares van Alden Biesen. Het bord verzeilde in Sint-Truiden voor restauratie, na de zware brand die Alden Biesen trof in 1971. Het werd na ruim 35 jaar teruggeschonken aan Alden Biesen en hangt er in de kapel .
Als dertienjarige kreeg het verzamelen de jonge Nico al in zijn ban met klassiekers als postzegels en sigarenbandjes. Daarna volgde een jarenlange zoektocht naar militaire parafernalia, met een voorkeur voor blanke wapens zoals zwaarden en sabels. Maar in 1989 veranderde hij het geweer van schouder - no punch intended. En sindsdien verzamelt Nico Olislagers al 26 jaar gepassioneerd alles wat maar te vinden is over Tongeren. Een bezoek aan zijn bijzondere man cave.
Marcel heeft altijd al kleine spullen verzameld en meegedragen: dingen die hij in zijn broekzakken opborg en weer tevoorschijn haalde. Zijn broekzakken werden zo schatkamers van wat op het eerste zicht maar prullen lijken. Nu hij al enige tijd geen kind meer is, stelt Marcel zich de vraag wat die dingen nog kunnen betekenen. Zijn het gewoon persoonlijke herinneringen of zit er meer achter? Zou er zoiets bestaan als broekzakerfgoed? Niets is wat het lijkt en alles wordt anders. De handen komen op tafel. Fantasie doet het werk. Creativiteit werkt het af. Een educatief coronaproof project, ontwikkeld door Erfgoed Haspengouw, voor de tweede en derde graad lager onderwijs. Haspengouw.TV realiseerde de instructievideo’s. Misschien een idee om ook thuis te proberen tijdens de kerstvakantie? Bekijk hier de trailer.
Om het ontstaan van de dorpskermissen onder de aandacht te brengen is een kermisspel ontwikkeld op initiatief van het Limburgs Volkskundig Genootschap. Het spel is bedoeld voor de tweede en derde graad van het basisonderwijs. Haspengouw.TV realiseerde een introductievideo voor leerkrachten die het spel willen integreren in hun lespakket. Verder zijn er ook nog de fraai geanimeerde filmpjes voor de leerlingen, van de hand van Nick Timmermans uit Heers. Hier maak je kennis met het introductiefilmpje.