onpartijdig en onafhankelijk
In Limburg werden in totaal 118 heksenprocessen gevoerd. Maar Lieske Russelen uit Kozen was de enige die aan de waterproef werd onderworpen, het zogeheten "godsoordeel" .
Nieuwerkerken is eind 17de eeuw een toevluchtsoord voor bandieten. Maar ook deser-teurs die niet willen vechten tegen Frankrijk houden zich hier schuil. Duik mee in het verhaal van 2 broers, Armand en Jules, en hun zoektocht naar de schat van de Zwarte Vijver.
deel 1     ● deel 2     ● deel 3
Godefried van Melveren. Midden de 16e eeuw trok de Franciscaan Godefried vanuit Melderen naar Gorkum (Zeeland) om er als koster aan de slag te gaan. Maar de Nederlanden stonden in rep en roer en in 1572 stonden de Geuzen aan de stadspoorten.
[Home] [info] [Disclaimer] [Contact]
"PROJECT  LUISTERSPEL"
HASPENGOUWSE VERHALEN


Tijdens het weekend van  24 en 25 april vindt de 20e editie van Erfgoeddag plaats. Een organisatie van FARO, Vlaams Steunpunt voor cultureel erfgoed. Het centrale thema is “De nacht.”
 
Ook Haspengouw.TV biedt voor die gelegenheid een bijzondere voorstelling aan.
Dompel je onder in het luisterspel dat we streamen via ons FB account facebook.com/tv.haspengouw/
Op zondag 25 april 2021 om 14u – 15u30u en 17u00.
De voorstelling duurt ongeveer 70 minuten.

Overgeleverde volksverhalen, sprookjes en sagen die hun herkomst vinden in Haspengouw zijn herwerkt tot een luisterspel.Twee bronnen werden daarvoor geraadpleegd: de verhalenbank van het Limburgs Volkskundig Genootschap en een bundel met verhalen, die gepubliceerd werden in een Loons soldatenblaadje tijdens de mobilisatie van WOII.
 
De realisatie kwam tot stand binnen het kader van de culturele activiteitenpremie van de Vlaamse Overheid, noodfonds cultuur van het departement Cultuur, Jeugd en Media.

Scenario, regie & productie: Haspengouw.TV vzw
Aangevuld met een extern creatief team:
De hoofdrollen worden vertolkt door beroepsacteurs/actrices: Katarina Antunovic, Anke Jochems en Tom Viaene.
Voor de bijrollen wordt onder meer beroep gedaan op acteurs en actrices van het amateurtheatergezelschap Tongers Nieuw Theater.
Ines Minten (° Sint-Truiden) is mee aan boord als coscenariste en dramaturge. Zij fungeert als klankbord en zal meewerken om de originele teksten te "hertalen" naar vandaag.
De muziekscore en sounddesign is in handen van professioneel muzikant en componist Jeroen Grommen (° Borgloon).
De finale eindmix van het luisterspel gebeurt door geluidstechnicus Yannick Thiry.