onpartijdig en onafhankelijk
Tijdens Open Monumentendag kon je, naast de stroopfabriek en het administratief centrum, in Borgloon ook een aantal private woningen bezoeken. De wandeling leidde langs 8 unieke plaatsen onder de toepasselijke naam "Randgevallen". Gebouwd aan de zuidelijke flank binnen de stadsmuren, krijg je bij deze gebouwen eerst een stedelijke indruk, maar vanuit de tuin is er het verrassend uitzicht op de omliggende vallei. Haspengouw.TV bezocht een aantal van deze locaties die voor het eerst toegankelijk waren voor het publiek (uit het archief).
Te gast in de Sint-Niklaashoeve van Metsteren voor een interview met Marc Briers, auteur vaneen historisch naslagwerk over dit gehucht van Sint-Truiden (uit het archief).
Naar aanleiding van de Open monumentendag kon je in de Bulsstraat in Alken terecht om meer te vernemen over de typische Haspengouwse vakwerkhuizen. Opvallend element: vakwerk werd tot de Napoleonistische tijd (begin 19e eeuw)nog niet beschouwd als onroerend goed. Het was een bouwpakket dat indien nodig verplaatst kon worden. Om brandgevaar te voorkomen werd nadien geleidelijk overgestapt van een leemvulling naar stenen gebouwen. Belgisch-Limburg telt nog 141 beschermde vakwerkpanden waarvan er 27 zich in Alken bevinden (uit het archief).
Dubbelklik om deze tekst te bewerken
De naam Bokkenrijders duikt voor het eerst op in Wellen. Klompenmaker Jan van Muysen trachtte boer Jan Wouters af te persen. Losgeld moest in de Kapel van Oetersloven gelegd worden, maar Jan van Muysen werd herkend... Op stap met een kenner :-)
Op zondag 23 april waren ook in Haspengouw duizenden kijklustigen op de been om één van de vele evenementen mee te maken in het kader van Erfgoeddag. Een sfeerverslag aan de hand van vier initiatieven: de Tijdscapsule in het RVT De Wijzer - Bilzen, Mijn ((over)groot)vader was boer (tentoonstelling en wandeling in Heers), de fototentoonstelling rond ouderenzorg (The Himalayan Society Sint-Truiden) en poëzie door jongeren van de 5de Humane Wetenschappen in het kader van het Take Care project, een samen-werking tussen KCST en Asster (St-Truiden). Zorg was het centrale thema.
(uit het archief).