onpartijdig en onafhankelijk
De rederij The Red Star Line vervoerde tussen 1873 en 1934 ongeveer 2 miljoen passagiers van Antwerpen naar New York. Het merendeel waren verpauperde Europeanen die in Amerika en Canada op zoek gingen naar een betere toekomst. Die overtocht inspireerde uurwerk-maker Festraets om een belevingsvolle attractie avant-la-lettre te creëren , mét een didactische ondertoon: het principe van eb en vloed uitleggen aan een groot publiek.
Ruim 45  heemkundige kringen en andere erfgoedverenigingen uit Haspengouw stelden hun werking voor tijdens de laatste editie van de Erfgoedjaarmarkt. Die ging door in 't Paenhuys te Riemst. In opdracht van  Erfgoed Haspengouw realiseerde Haspengouw.TV een uitgebreid sfeerverslag.
Truienaar Kamiel Festraets bouwde vijf jaar aan wat volgens hem het grootste en het volmaaktste compensatie-uurwerk van die tijd was. Het werd in gebruik genomen in 1942 en stond toen opgesteld in de begijnhofkerk van Sint-Truiden. Twintigduizend onderdelen werden er in verwerkt, het weegt 4.000 kilo en is 6,2 meter hoog. Naar aanleiding van het 75-jarig bestaan van dit uurwerk liet het Begijnhof buurtcomité een video realiseren door Haspengouw.tv
De familie Corswarem uit Heers is al meer dan honderd jaar actief in de veeteelt, en meer bepaald met het fokken van het Wit-Blauw ras. Firmin Corswarem blikt terug op zijn periode die startte in 1964, toen hij de boerderij van zijn ouders overnam. Nu zet zoon Guido die passie voor het Blauw-Wit verder. Rode draad doorheen het verhaal zijn de talrijke veewedstrijden die in de provincie Limburg opgezet werden vanaf de periode rond 1900.
[Home] [info] [Disclaimer] [Contact]
Onder de mobilisatie 1939-1940 gaf de toenmalige kapelaan van het gasthuis van Borgloon, C. Ooms, een soldatenblaadje uit. Het was bedoeld als binding voor de recruten met hun thuis en de parochie. Maar het geestelijk woordje en de enkele berichten die het vermelden waard waren, boden amper stof om een paar bladzijden te vullen. Daar moest iets bijkomen. Zo kwam het dat Jan -Djang - Smets (°1884), vriend van de kapelaan en schrijver van de werkliedenbond, met potlood begon op te schrijven wat hij aan “overgeleverde” vertellingen wist, en dat onder het pseudoniem Lamme. Veertig jaar later is het zijn dochter Marguerite, intussen ingetreden in de abdij van Colen, die de verhalen opnieuw opduikelt.
Naar aanleiding van de 125e verjaardag wilde De Koninklijke Harmonie SALVIA uit Heers   haar vaandel  een grondige conservering geven. Het pronkstuk  dateert van het oprichtingsjaar 1892 en werd vermoedelijke geschonken door de burgemeester, burggraaf Camille Desmaisières. Om die restauratie luister bij te zetten speelde Salvia een avondvullend concert met oorlog als thema. In de reportage komen ook de verschillende fasen van de conservering aan bod.