onpartijdig en onafhankelijk
Project Kiespijn
Gedurende 10 opeenvolgende weken gingen leerlingen van het Martinus Atheneum uit Bilzen aan de slag met de vraag "Wat is erfgoed?".
Als een kerk erfgoed is, geldt dat dan ook voor  een familiefoto bijvoorbeeld?
Onder begeleiding van fotograaf Boumediene Belbachir werden verschillende opdrachten uitgewerkt. Met een wegwerpcamera of aan de hand van interviews in het woonzorgcentrum De Wijzer (Bilzen). Dat resulteerde in een waaier aan verhalen,  wat dan weer leidde tot een groepsdefinitie voor erfgoed. Erfgoed, vinden ze, kan nog het best omschreven worden als een verzameling aan herinneringen. Het eindresultaat werd een selectie van 16 foto's, mét daarop een persoonlijke tekst ter aanvulling.
De tentoonstelling "Gladiatoren. Helden van het Colosseum " trok  veel volk naar het Gallo-Romeins museum. Bij die gelegenheid kreeg ook de binnenstad van Tongeren even een Romeins karakter met een geanimeerd gladiatoren festival. Een sfeerverslag, interviews met een aantal gladiatoren en een gesprek met Carmen Willems, (intussen) ex-directrice van het museum.
●●● 
De begijnhofkerk Agnes in Sint-Truiden staat sinds 1998 op de Unesco Werelderfgoedlijst. Ze werd gebouwd kort na de stichting van het begijnhof in 1265. Een eerste uitbreiding gebeurde begin 14e  eeuw met de bouw van het koor en in de 15e  eeuw werd de kerk nogmaals vergroot. In 1860 werden 38 middeleeuwse muur-schilderingen ontdekt onder de pleisterlaag. De oudsten dateren uit het begin van de 14e eeuw. De meeste zijn 16e eeuws en beelden Bijbelse taferelen of episodes uit heiligenlevens uit. Een impressie.
Op 5 maart vond het eerste colloquium plaats van Hisab, als aanzet van de nieuwe richting die het uit wil. Hisab staat voor het Historisch Studiecentrum Alden Biesen en het thema, dat de ruim 180 deelnemers bezig hield, ging over "1000 jaar graafschap Loon". Voorzitter Maike Meijers geeft toelichting bij de toekomstplannen van het Studiecentrum (uit het archief).
Pagschieten is een aloude volkssport dat onder meer in Alken beoefend werd. Zijn oorsprong is terug te voeren naar de landbouw, en meer bepaald naar de oogsttijd wanneer de bieten moesten gerooid worden. De spelregels worden in deze reportage uitgelegd..
Jaarlijks houdt de "Keizerlijke Commanderie van de Edele Haspengouwse Fruyteniers en hun gastronomie" zijn kapittel-banket. Om de twee jaar wordt dan ook bekend gemaakt wie de volgende fruitdichter(es) wordt. In opvolging van Anja Luyten begint Sandra Maes uit Maasmechelen  aan haar ambtstermijn (2 jaar) . Oprichter van de Commanderie Firmin Aerts blikt terug op het verleden en geeft zijn visie op de toekomst van de Haspengouwse Fruyteniers (uit het archief).
[Home] [info] [Disclaimer] [Contact]