onpartijdig en onafhankelijk
[Home] [info] [Disclaimer] [Contact]
De fruitcel (Servicepunt Fruit) is al ruim 20 jaar actief binnen de VDAB. Ze stemt vraag en aanbod van werkgevers en werkzoekenden in de fruitsector op mekaar af. Regiomanager en voorzitter van de stuurgroep Johnny Wijnen verduidelijkt de werking.
(uit het archief)
40 jaar geleden kwam Marie-Jeanne Colson via het "Withuis Voluntariaat" als lekenhelpster aan op het Indonesische eiland Flores. Dat resulteerde in vijf kindertehuizen, een meisjesinternaat, een boerderij en een technische werkplaats. Alle activiteiten werden inmiddels samen gebracht in de vzw De kinderen van Flores. Interview met de bezielster.
Niet alleen de Chinezen komen miljoenen jonge appelboompjes kopen in Haspengouw. Ook naar Scandinavië worden heel wat laagstam fruitboompjes geëxporteerd. Haspengouw TV was op bezoek in één van de appelplantages van Yngve Österlund, voorzitter van de telersvereniging van Åland (Finland). De nieuwe aanplant werd geleverd door een boomkwekerij uit Nieuwerkerken.
Toen destijds de nieuwe Drone wetgeving een feit werd hadden we  een gesprek met Peter Dedrij, Die was door de stad Sint-Truiden aangesteld om op het voormalige militair vliegveld van Brustem een (Fruit & ) Drone Port op te starten.(uit het archief)
Twee jaar geleden organiseerde Faro een internationale conferentie omtrent het beheer van Erfgoed. De deelnemers kwamen uit een tiental Europese landen en gedurende de loop van de studiedag werden ook een aantal praktijkvoorbeelden aangehaald. Zo vermeldde The National Trust (UK) - een NGO dat ruim 28.000 sites beheert - een bijzonder project in Guédelon (Fr) waar een complete replica van een middeleeuwse burcht wordt gebouwd, op de traditionele manier van toen. Ook Haspengouw.TV was een aantal jaren geleden te gast op deze site in de buurt van Treigny.
Wijnbouwer Houben uit Hoepertingen experimenteert onder meer met de productie van ijswijnen op basis van Haspengouws fruit.
We brachten een bezoek aanhet fruitbedrijf van Carole Vandionant, die hiervoor de appels en peren levert én  projectmedewerkster  is van het initiatief.