onpartijdig en onafhankelijk
[Home] [info] [Disclaimer] [Contact]
Eind de 19e eeuw was Sint-Truiden een belangrijk centrum geworden voor de kantnijverheid en de bijhorende handel. Die faam was te danken aan de kantschool van de Zusters Ursulinen. Zij hadden zich in 1864 in de stad gevestigd en legden zich toe op onderricht voor meisjes. De (tule)kant die de leerlingen maakten betekende een belangrijke bron van inkomsten voor de orde. Vanaf 2004 treedt KantelinK in de voetsporen van die aloude ambacht, maar dan wel met een eigenzinnige twist.
N.a.v. de tentoonstelling Metamorfose die in augustus 2018 liep en ruim 1.000 bezoekers mocht verwelkomen, ontrafelen we de visie van dit Truiens collectief van kantkunstenaars.(uit het archief)
In het straatbeeld en op de plantages kom je in  Haspengouw opvallend vaak Sikhs tegen. Maar waarom streken ze uitgerekend hier neer en wanneer gebeurde die migratie? Waarom verruilden zoveel Sikhs hun thuisregio Punjab (India) voor deze regio? We hadden een uitgebreid gesprek in de Halmaalse Gurdwara Sangat Sahib (tempel) met Navdeep Kaur, brugpersoon tussen de Sikh gemeenschap en de Belgen.
Voor de naar schatting 1.500 Truiense Sikhs is er een nieuwe Gurdwara (tempel). De vorige in Halmaal was verouderd en te klein geworden voor de Sikh gemeenschap. Het nieuwe gebouw werd opgetrokken langs de Diestersteenweg in St-Truiden. De financiering van circa 1 miljoen euro gebeurde door hen zelf. Het nieuwe gebouw telt twee verdiepingen, met op het gelijkvloers een langar (eetzaal), een multi-functionele ruimte en een appartement voor de priester. Op de eerste verdieping bevindt zich de eigenlijke Gurdwara.
Het zeven jaar geleden voltooide Stayen-complex is de thuisbasis waar voetbalclub STVV zijn thuismatchen speelt. De promotie naar eerste klasse was toen een ideale gelegenheid om een blik achter de schermen te werpen met materiaalman Benny Liebens.(uit het archief)
De curve bowls vereniging "Blijf jong" uit Kortessem viert dit jaar haar twintigste verjaardag en organiseerde voor die gelegenheid haar eerste open curve bowls tornooi.  Deze sport, die uit het Verenigd Koninkrijk overwaaide, blijkt nog een grote onbekende te zijn in Vlaanderen. Haspengouw Tv ging op zoek naar een kenner die de basis en de spelregels van het curve bowlen uitlegt.
(uit het archief)
TENTOONSTELLING VERBONDENHEID
Naar aanleiding van de tentoonstelling "Verbondenheid" zoomen we in op de werking van de vzw TreAde uit Sint-Truiden. Die organisatie zet zich al jaren in op het vlak van vorming, ontmoeting en vrije tijd voor mensen die het psychisch (even) moeilijk hebben. Een interview met Marianne Missoul, vaste kracht bij de vzw en met Ashley M. over haar ervaring bij TreAde. De tentoonstelling loopt nog tot 28 mei in het Cultuurcentrum De Bogaard. Wil je de werking beter leren kennen, dan ben je zeker welkom in de ontmoetingsplek aan de Ziekerenweg 15 in Sint-Truiden
De reportage kan je hier bekijken