onpartijdig en onafhankelijk
[Home] [info] [Disclaimer] [Contact]
Uniek geologisch erfgoed in Overbroek (Gelinden). Een site van wereldbelang door de uitzonderlijke conservering van fossielen in de mergellaag: een bezoek aan de 'Mergels van Gelinden".
Al 15 jaar op rij worden de Alkense oogstfeesten gerealiseerd. Eén van de blikvangers dit jaar was de  provinciale vleesveeprijskamp van Limburgs Belgisch witblauw. Een vijftigtal geselecteerde dieren dongen mee naar de titel van "prijsbeest". De organisatie was in handen van de Coöperatie Rundveeverbetering, een belangen-vereniging, die als aandeelhouders de Vlaamse Rundveeteelt Vereniging en de Nederlandse Koninklijke Coöperatie Rundveeverbetering heeft. Veestapel-adviseur Frank Steukers licht het hoe en waarom van zo'n wedstrijd toe (uit het archief).
Sfeerimpressie van de 66ste Bloesemwijding in Guvelingen (Sint-Truiden) op 18 april. Met een lenteconcert door het koor Amabile en poëzie gebracht door de Haspengouwse fruitdichteres. Verder een optreden van de muziekkapel van de Chiro jongens RVM St-Marten, zegening door diaken Ivo Dams van meer dan honderd tractoren en heel wat randanimatie. De officiële start van het bloesemseizoen (uit het archief).
Jaarlijks organiseert de vzw Nationale Boomgaardenstichting haar Euregionale happening "De Kers". Ruim 7.000 liefhebbers, kenners én dagjestoeristen, weten dan de weg te vinden naar Alden Biesen. Dit jaar werden meer dan driehonderd kersenvariëteiten samengebracht. Het is één van belangrijkste educatieve evenementen die de Nationale Boomgaardenstichting organiseert, maar daarnaast ontplooit ze nog een hele rits andere activiteiten. Voorzitter  Ludo Royen geeft tekst en uitleg over de werking (uit het archief).
In het natuurgebied De Wijers ligt ook de voormalige cisterciënzerinnen abdij van Herkenrode. Op die site werden tien jaar geleden ruim 360 gewassen samengebracht in een uniek vormgegeven kruidentuin. Een twintigtal vrijwilligers  van het ermee verbonden Kruiden-kenniscentrum staan in voor het beheer. Voorzitter is Bilzenaar Dominique Vreven: herborist, al dertig jaar gepassioneerd tuinier én chef-kok van het gastronomisch restaurant 't Vlierhof.
Op 11 maart organiseerde de stad Bilzen een openbare houtverkoop. Wij gingen alvast kijken hoe een veiling van het Agentschap Natuur en Bos verloopt. Met verduidelijking door regiobeheerder Bart Meuleman.