onpartijdig en onafhankelijk
[Home] [info] [Disclaimer] [Contact]
Te gast bij het bevruchtingsstation voor bijenkoninginnen De Zijp in Nieuwerkerken. Interview met Jef  Ruytinx van de imkervereniging 'De Heidingers'. Aangevuld met amateurbeelden van een kunstmatige inseminatie van een bijenkoningin.
Meer en meer producten krijgen het FSC label. Wat betekent dat ze gefabriceerd werden met hout afkomstig uit FSC gecertificeerd bos. Ook Haspengouw telt 230 hectare dergelijk erkend bos, in privaat, provinciaal en gemeentelijk bezit. Dat komt neer op 1% van het totaal in Vlaanderen (en Brussel). Toelichting  door Bart Holvoet, directeur FSC België.
Op verkenning in een privétuin, onderhouden volgens het principe van de permacultuur. Een ecologische aanpak, dat in de jaren '70 aan de universiteit van Tasmanië werd ontwikkeld.
In de streek van Borgloon wordt tijdens een goed oogstjaar ruim 1,2 miljoen kilo kersen geplukt. Het totaal areaal kersen van de telers, die hun oogst aanbieden via de veiling BelOrta (divisie Borgloon), bedraagt 270 hectare. De maximale opbrengst van één hectare bedraagt 10 tot 15.000 kilo. Daarom werd een gloednieuwe sorteerinstallatie in gebruik genomen, goed voor een verdubbeling van de capaciteit, van 1.200 tot 2.400 kilo per uur. In theorie kan die capaciteit zelfs oplopen tot 4.200 kilo. En daar komt nog bij dat elke kers apart op de foto mag, 18 keer zelfs.
De Stichting Albert Soenen, is verbonden aan het Proefcentrum Fruit (Kerkom) en reikt drie-jaarlijks een prijs uit aan een wetenschapper die baanbrekend onderzoek levert op het gebied van de fruitteelt. Dit jaar kwam Dr Klatt (Duitsland) als laureaat uit de bus, op basis van zijn bevindingen in verband met   verhoogde rentabiliteit in de aardbeienteelt dankzij bijen-bestuiving. Interview met professor emeritus Robert Schoonheydt, voorzitter van de Stichting.
(uit het archief)
Met de bloesems van vlierbomen kan heerlijke bloesemsiroop bereid worden. Ideaal om te mengen bij bier, wijn of Cava. De video laat stap voor stap zien hoe die te bereiden.