onpartijdig en onafhankelijk
De commissie beeldende kunst en de dienst cultuur van Herk-de-Stad organiseerden een bijzondere dubbeltentoonstelling. Het verbindend element was daarbij de rivier de Herk.  Zo werden enerzijds 31 religieuze kunstwerken samengebracht uit kerken die zich langs de rivier bevinden. Daarnaast werden werken van 22 hedendaagse kunstenaars tentoongesteld die leven/leefden en werken/werkten in één van de gemeenten waar de Herk doorheen kronkelt. Projectleider Flor Buninx licht het project toe en kunsthistorica Katrien Houbeye gaat dieper in op het religieus erfgoed.(uit het archief)
[Home] [info] [Disclaimer] [Contact]
Storysongs: Erfgoed Haspengouw ging op zoek naar verhalende streekliedjes van zo'n 90 jaar geleden én naar mensen die ze nog konden zingen. Jonge muzikanten kregen de opdracht er een eigen bewerking van te maken, mét behoud van de originele teksten. Haspengouw.TV filmde de reacties van de oorspronkelijke vertolkers bij het horen van die moderne versies.
Van 1926 tot 1952 woonde en werkte Jos Tysmans in Sint-Truiden. Om die Haspengouwse periode te evoceren zette kleinzoon Marc Roekaerts een tijdelijk pop-up museum op in Tysmans' voormalige woonst aan het Heilig Hartplein. Zevenenzestig werken uit het legaat van de kunstschilder en van bruikleengevers werden voor die gelegenheid samengebracht. Van opbouw tot afbraak, Haspengouw Tv volgde drie maand lang het project "Jos Tysmans komt terug thuis".(uit het archief)
Ruim 20 jaar woont de Russische Aleksandra Boltovskaja intussen in Nieuwerkerken. Aanvankelijk post ze haar schrijfsels over geëmigreerde Russen én de Vlaamse wereld waarin ze terecht komt op een Russische site. Nadien volgen enkele vertaalde stukken in het Nederlands. Wanneer een vriendin haar aanspoort om de verhalen in boekvorm uit te geven én ze in contact komt met een vertaler Russisch-Nederlands wordt een uitgever bereid gevonden haar debuutwerk te publiceren: "Hoe ik het plan van mijn moeder saboteerde en trouwde met een Belg". Interview.
Na Aleksandra Boltovskaja stellen we opnieuw een Haspengouwse schrijfster voor met haar debuut-roman: Céline Malyster. In "Vrouw.Met kind." verhaalt ze het leven van een moeder die haar kind alleen opvoedt. Eerst noodgedwongen omdat de biologische vader hen verlaat, daarna gesterkt vanuit een bewuste keuze. Een toevallige samenloop, want ook als kind werd het hoofdpersonage in een éénoudergezin grootgebracht na de vroegtijdige dood van haar vader. Een uitgebreid interview met de auteur vind je hier.
Haspengouw.TV in gesprek met Gerd Goris uit Nieuwerkerken. Hij schreef én illustreerde een fabelboek met tien verhalen. Het boek is bedoeld voor kinderen van 5 tot 10 jaar. Bestellen via gerdgoris.be