UITGELEZEN HASPENGOUW
10-delige boekenreeks tijdens de zomer van 2021

In de reeks “Uitgelezen Haspengouw” ging Haspengouw.TV op zoek naar literaire werken waarin Haspengouw het decor vormt. Dat kon de regio zijn, maar evengoed een stad of dorp, of een bijzondere plek. Toeristische of historische werken kwamen niet aanbod omdat de focus lag op andere genres. En opvallend, Haspengouwse plaatsen als setting waren er vooral in thrillers.

Naast een voorstelling van de auteur en een korte inhoud van het boek gingen we ook op ontdekking naar de Haspengouwse plek die voorkomt in het werk.

In “Uitgelezen Haspengouw” krijg je 10 verrassende boekentips uit eigen regio.
De trailer vind je alvast hier.

Teksten & presentatie: Ines Minten
Decor: Tom Viaene
Scenario & regie: Luk De Boeck
Stem: Marcel Daerden
Productie: Haspengouw.TV vzw

onpartijdig en onafhankelijk
[Home] [info] [Disclaimer] [Contact]
Met de gewaardeerde medewerking van:
AFLEVERING 2: De Keltenfanaat - Boudewijn Knevels
Aanvankelijk bekend door zijn wensboeken was dit zijn eerste roman. De keltenfanaat uit de titel heet Bert, een leraar geschiedenis die lesgeeft op een school in Sint-Truiden, maar in Mettekoven woont. Een dromer die eigenlijk uitvinder had willen worden. Hij dweept met de Keltische cultuur en rituelen. Daarom verzamelt hij ook schedels. Zijn vriendin Birgit probeert hem met beide voeten op de grond te krijgen, maar dat loopt niet van een leien dakje.
AFLEVERING 1: Het vergeten meisje - Toni Coppers
‘Wat als de dader in je hoofd zit?’ Dat is de vraag in de kern van het boek. Het vergeten meisje past in Toni Coppers’ bekroonde en verfilmde VTM-succesreeks over politiecommissaris Liese Meerhout. Die werd ook internationaal uitgezonden, o.m. in Nieuw-Zeeland en Canada. De thriller richt de schijnwerpers op de jonge Limburgse wijkagente Camila Bonardo. Tijdens een routinecontrole treft ze een bloedbad aan. Daardoor raakt ze in shock. Hypnose helpt om het te verwerken maar voert haar terug naar een trauma in haar kindertijd.
AFLEVERING 3: De rode badkuip - Paul Jacobs
‘Heeft het leven dan toch zin?’ De hoofdpersonages gaan er in het boek naar op zoek. Tegenover die zoektocht staat wel wat. Ellen Rademakers erft onverwacht een fortuin van een vroegere buurvrouw. Maar enkel op voorwaarde dus dat ze graaft naar hét geheim dat de mensheid al eeuwen bezighoudt. Samen met tv-reporter Tom Breens begint ze aan een avontuurlijke reis. Die brengt haar ook naar Haspengouw. Een thriller dus, maar reïncarnatie, astrologie en mystiek spelen een belangrijke rol.
AFLEVERING 4: Moord in Tongeren ...?
Pim Lakay & Jo Gilissen
Het is najaar 1967. De 78-jarige excentriekeling Henri Stoffels woont in een oud, vervallen landhuis. Hij is ongehuwd en hoewel hij nog drie familieleden heeft, de kinderen van zijn overleden zus en broers, haat hij ze alle drie. Wanneer Henri te horen krijgt dat hij niet lang meer te leven heeft, broedt hij op een plan om zijn erfgenamen een hak te zetten.
In deze thriller is een bijzondere rol weggelegd voor het Tongers dialect.

AFLEVERING 5:  Wat hij mij zei - Anja Feliers
Als setting kiest Anja Feliers graag plaatsen die ze kent. Zo speelt de reeks over Kathleen Verlinden zich af in Oud-Rekem, waar de auteur opgroeide, en die over Caro Westerhof in Bilzen, waar ze woont. Uit haar Caro Westerhof-reeks kozen wij Wat hij mij zei. Na een familie-uitstapje verongelukt Caro’s echtgenoot, én verdwijnt hun oudste dochtertje. Eerst wordt ze gek maar langer hoe meer raakt Cara ervan overtuigd dat haar man haar over de grenzen van de dood heen probeert te helpen om hun dochter terug te vinden.
AFLEVERING 6: Het meisje in de ijskelder
Hermand Grouwels

In de ijskelder van het kasteel van Duras wordt een vrouwelijk skelet gevonden dat daar al meer dan 100 jaar moet liggen. De gepensioneerde onderzoeksrechter Flamand wil er het fijne van weten. Wie was die jonge vrouw en hoe is ze aan haar einde gekomen? Zijn zoektocht brengt hem bij Adelise, een weeskind dat meer dan 100 jaar eerder opgroeide in het kasteel.
Het thrilleraandeel in Grouwels' romandebuut uit 2003 is eerder beperkt. In het verhaal schetst de schrijver  vooral de laat-19de-eeuwse samenleving

AFLEVERING 7:  Operatie Monstrans -Enckels & Dewit
“Toen de stank kwam opzetten, de geur van bederf verfijnd met een wolkje ammoniak, die in de luchtwegen bleef kleven en langs gaten en kieren de huizen binnensloop, rees het vermoeden dat er iets aan de hand was.” Zo begint de misdaadroman Operatie Monstrans van het schrijversduo Enckels en Dewit, een thriller uit de reeks over de Belgisch-Tunesische speurder Kareem Zeiz. In het boek komen drie plaatsen in Haspengouw aan bod: Diepenbeek, Zepperen en Zelem.

AFLEVERING 8 : De modder van Haspengouw - Boudewijn van Houten
Ondanks de moord die er in voorkomt is dit boek eigenlijk geen thriller. Daarvoor komt de misdaad te laat in het verhaal en speelt de schuldvraag zelfs geen rol. Dit boekje selecteerden we voor het best wel te smaken cynisme van het hoofdpersonage. Geschreven door Boudewijn van Houten onder het pseudoniem Sarah Bode. Bij ons is de schrijver amper bekend maar in Nederland geniet hij een cultstatus. Mede te danken aan het feit dat hij in zijn jonge jaren de Nederlandse post voor een behoorlijke smak geld oplichtte en met de buit een obscuur tijdschrift uitgaf.
AFLEVERING 9 : Prinses - Roger Schoemans
Deze thriller  is de vijfde in de reeks met fotoreporter Geo Joosten en journalist Piet Schraepen. Joosten krijgt een tip om poolshoogte te nemen in het koninklijk verblijf in Opgrimbie. Maar daar wordt hij hardhandig ingerekend door de speciale interventie-eenheid. Het journalistenduo raakt zo ongewild verzeild in de ontvoeringszaak van een prinses. De Truiense auteur laat het idyllische Haspengouwse landschap schril contrasteren met een ironische, zelfs cynische kijk op mensen en feiten.


AFLEVERING 10 : Katarakt - Betty Antierens
Katarakt was één van de duurste Vlaamse series ooit. Toen de televisiereeks een enorm succes bleek te kennen, schreef Betty Antierens het gelijknamig boek, gebaseerd op het scenario. De roman is op alle vlakken een buitenbeentje in onze zomerboekenreeks. Maar omdat Haspengouw zo’n prominente rol speelt in het verhaal én omdat Katarakt op toeristisch vlak heel wat heeft teweeggebracht in de streek, vonden we dat het boek niet mocht ontbreken als laatste aflevering.