onpartijdig en onafhankelijk
Naast een officiële plechtigheid met Belgische & internationale genodigden, een kransenlegging en een optocht met vaandeldragers van diverse organisaties, zijn er ook re-enactment gevechten tussen Amerikaanse en Duitse soldaten. Die vinden plaats in het overstromingsgebied net buiten het dorp. En ook al worden er gevechtsscénes nagespeeld door Amerikaanse en Duitse soldaten, de nadruk van de Bevrijdingsfeesten ligt op verbinding en verzoening.
In Borlo zelf werd tijdens WOII niet gevochten, maar door zijn ligging in de driehoek Sint-Truiden, Landen, Waremme deed het dienst als rustplek voor de Amerikaanse soldaten die deelnamen aan het Ardennenoffensief. Dat offensief liep van 16 december 1944 tot en met 25 januari 1945 en is vooral bekend door de slag bij Bastogne, in de Ardennen.De Bevrijdingsfeesten willen de herinnering aan die winter levend houden en worden altijd tijdens het tweede weekend van september gevierd. Borlo werd immers bevrijd op 7 september ’44. De hele provincie Limburg volgde enkele dagen later. En op 12 september staken de geallieerde troepen de Belgisch-Nederlandse grens over.
DE BEVRIJDING VAN BORLO
Al voor de 34e maal werden in Borlo (deelgemeente van Gingelom) de Bevrijdingsfeesten georganiseerd. De initiatiefnemers zijn Rohnny Schils en familie, aangevuld met een aantal vaste vrienden. Omdat Rohnny een grote verzameling attributen bezit uit WOII ontstond het plan om een 1944-event te organiseren tijdens de kerstdagen. Later werd het initiatief uitgebreid naar de volledige maand december, om uiteindelijk te resulterenin een permanent te bezoeken museum “Winter 1944”. De organisatie van de Bevrijdingsfeesten kwam er tenslotte als aanvulling op die collectie.