KONINGSCHIETEN IN GENEIKEN. De karabijn-schuttersgilde van het Heilig Sacrament uit Geneiken (Lummen) bestaat al sinds 1642. Het jaarlijkse koningsschieten is een traditie die tot op vandaag in ere wordt gehouden. Een houten vogel wordt op 18 meter hoogte vastgemaakt. De volgorde van de deelnemers wordt daarna via loting bepaald.  Eerst wordt op de linkervleugel gericht, daarna op de rechter, dan op staart en kop en tenslotte op de romp. De schutter die als laatste de romp doet vallen en daardoor het laatste stukje hout verwijdert, mag zich voor een jaar lang  koning noemen. In de reportage een verslag van de editie die plaatsvond in 2022, aangevuld met een interview met voorzitter Dirk Schepers en ondercoorzitter Frank Vandevenne.
onpartijdig en onafhankelijk
[Home] [info] [Disclaimer] [Contact]
FIERLJEPPEN IN HAMONT. Fierljeppen betekent letterlijk verspringen. Bij Fierljeppen wordt gebruik gemaakt van een polsstok om een zo groot mogelijke afstand te overbruggen. Een fierljepsprong bestaat  begint met een korte felle sprint naar de polsstok, gevolgd door een goede insprong, daarna volgt het klimmen naar de top van de polsstok om uiteindelijk met een uitsprong in een zandbed te landen. Waar het indertijd eerder uit nieuwsgierigheid begon bij de leiding van KLJ Hamont, is het evenement intussen uitgegroeid tot het Belgisch kampioenschap en werd het een jaarlijkse traditie in Hamont. Op 13 augustus 2023 organiseerde de vereniging voor de 34e keer het BK.
De reportage zoomt in op de sfeer tijdens het BK van 2023 en werd aangevuld met een interview met bezieler Bèr van de Schans die toelichting geeft bij het ontstaan én de spelregels verduidelijkt.

PAARDENJAARMARKT IN KURINGEN. De markt bestaat al sinds 1242 en vindt plaats op de eerste zaterdag na 17 maart, de feestdag van Sint-Gertrudis en patrones van Kuringen. Zo'n 60- 80 paarden worden bij die gelegenheid aangeboden en de jaarmarkt mag jaarlijks op de belangstelling van een taltijk publiek rekenen. Maar op termijn zou die verkoop kunnen verdwijnen gezien de verstrengde regelgeving over het verhandelen van paarden en de toenemende aandacht voor dierenwelzijn. Ook het internet heeft hier zijn rol opeist waardoor het meerendeel van de paardenverkoop online gebeurt. De Kuringse jaarmarkt is dan ook meer en meer aan het evolueren van boerenmarkt tot gezinsevenement. Sfeer van de ditie 2023.
TE GAST BIJ LIMBURGSE BUREN
HEKSENVERBRANDING IN LANAKEN. In de Christelijke traditie vieren we Carnaval op de zondag, maandag en dinsdag vlak voor de start van de vastentijd van 40 dagen. In Lanaken wordt het einde van carnaval gevierd op dinsdagavond onder leiding van de Raod van Laon tot Aoke, de lokale carnavalsvereniging, met een heuse heksenverbranding, een uniek gebeuren in Limburg.