Suikerfabriek Mellaerts

Sint-Truiden

Trudofabriek

Melveren

Sint Maria Instituut

Hoepertingen

Ontsnapping Gronowski

Rullingen

Stroopfabriek Lowette

Jesseren & Bommershoven

Paardenfokkerij en veeteelt Haspengouw

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DOCUMENTAIRE

DE OPENING VAN HET RELIEKSCHRIJN SINT-ODILIA

 

In Kerniel (bij Borgloon), in het klooster MariŽnlof wordt het schrijn van Sint-Odilia bewaard. Het dateert uit de 13e eeuw en werd vervaardigd in opdracht van de Kruisheren van Hoei. Tijdens de Franse revolutie werd hun klooster verwoest waarna het schrijn meermaals een ander onderkomen kreeg. Tot het uiteindelijk terecht kwam bij de CisterciŽnzerzusters in Kerniel.

Op 9 maart 2016 werd het schrijn geopend voor wetenschappelijk onderzoek.

De opening van het reliekschrijn Sint-Odilia (Kerniel - Borgloon) mocht rekenen op heel wat mediabelangstelling. Haspengouw TV werd gevraagd om ook het documenteren van de inhoud door wetenschappers van het KIK (Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium) in beeld te brengen. Bedoeld als tijdsdocument. Uit ruim drie uur beeldmateriaal distilleerden we een documentaire van 22 minuten.

 

 

 

DOCUMENTAIRE REEKS

De TRAILER is een smaakmaker voor de vierdelige documentaire reeks over de geschiedenis van de fruitsector in Haspengouw. De regio is op vandaag goed voor 60% van de totale fruitproductie in ons land. Maar hoe komt dat eigenlijk? Want in 1880 kwam de fruitteelt maar aarzelend van de grond, zeker in Haspengouw. En zowat honderd jaar later, omstreeks 1980, was Haspengouw als fruitregio bijna uitgeteld.

AFLEVERING 1 geeft een inkijk hoe het de teler verging in die bewogen periode tussen 1880 en 1980. Een verhaal van tegenslagen maar ook een verhaal van inzet en geloof in eigen kunnen.(13'27")

AFLEVERING 2 focust op de geschiedenis van de schoolse opleidingen  en allerlei initiatieven voor vorming. Hierdoor kon Haspengouw zich ontplooien tot een zwaargewicht in de fruitsector.(14'00")

AFLEVERING 3 zet de consument centraal.  Hoe ging die beetje bij beetje overstag voor Haspengouws fruit? En hoe werd Haspengouw eigenlijk zo populair als weekend- of vakantiebestemming in de rest van BelgiŽ ? (13'07")

AFLEVERING 4 duikt in de wereld van de export. Hoe wou Haspengouw de wereld veroveren? Maar ook, welke buitenlandse klappen kreeg het te incasseren, waardoor het bijna over en out was? (13'42")

In het ARTIKEL wordt de achtergrond geschetst van het Belgische beleid inzake landbouw en fruitteelt in de periode 1880-1980. Ook de invloed van eerst de Benelux en later de Europese Economische Gemeenschap (EEG) worden hierin toegelicht.